image-1

House for Marebito

House for Marebito

House for Marebito

House for Marebito

YEAR 2017
ARCHITECT VUILD

YEAR 2017
ARCHITECT VUILD

YEAR 2017
ARCHITECT VUILD

YEAR 2017
ARCHITECT VUILD

more-picture-icon

The project is a first digital fabricated house in Japan. The architects collective VUILD is also a fabricator of the project. They designed the architecture and manage the construction with local veteran carpenters. In this project, the shape looks like a roof truss of "gassho-zukuri” which is directly located on the ground. Along the latitudinal direction, the truss, which is composed of the "gasshoboards"(30×380mm) tilted at 60 degrees and arrayed on every 1m and the sleeper (wall girder:30×240mm), resists horizontal force. Due to the limitation of the material length, horizontal material is added as the connection between tie-bars and gasshou-boards.

Along the longitudinal direction, the structure is planned by the stiffness of "Nuki" which consists of construction lumber (flat use) and frame plate (vertical use) assigned every 200mm and planned based on the more dominant seismic force than wind load.
The construction lumber (flat use) is effective against the out-of-plane wind pressure, and at the same time, it has the function as a buckling stop of the thin gassho-board (30mm).
The joint of the gassho-board is stopped to rotate using four drift pins, and the end of the processed tie-beam is inserted from the side. A copper drift pin that has a lot higher shear strength than cork is used.

It works for minimizing the lack of cross-section of the gassho-board and secures as much effective range of the inside space as possible by making the height of the beam small. On the top of the gassho-board, a board is added simply and tied with drift pins. On the base of the pin, copper metal is used and one bolt connects between the sleeper (wall girder) and the gassho-board. The construction lumber connected from right to left of the
gassho-boards is used as a finger joint via the construction lumber. On the location of nails of this finger joint, the zelkova Plug which is harder than cedar works to transfer stress.

The mortise processed frame plate is inserted to each gassho-boards and construction lumber from its side, resisting the axial rotational rigidity against the Longitudinal horizontal force.
Normally the out-of-plane direction of the frame plate tends to expose to negative wind pressure, however, the area (width 2000× length 1000mm) and also the pulling force are not that large, therefore we used not screws but seven N90 nails every span to resist the pulling force and anti-slip. A gutter which is located on the building perimeter is used as a footing foundation and also as a purpose of a function for melting snow.
The metals on the base of the columns are tied to the foundation with an anchor bolt. 

image-2

Todoroki House in Valley

Todoroki House in Valley

Todoroki House in Valley

YEAR 2017
ARCHITECT ATELIER TSUYOSHI TANE ARCHITECTS

YEAR 2017
ARCHITECT ATELIER TSUYOSHI TANE ARCHITECTS

YEAR 2017
ARCHITECT ATELIER TSUYOSHI TANE ARCHITECTS

more-picture-icon

The Todoroki Ravine is a windy location. Running through a dense urban forest, the air provided near the ground is humid while dry winds constantly blow up towards the sky. The design of the house has been defined by focusing on these two contrasting environmental conditions and through the studies of primitive architectures pieces from both humid and arid areas around the world.

ATTA attempted to combine the various building types that have been shaped into these wet and dry environments into a single house. The first floor provides a large space covered on the outside by the jungle, walls per se are made out of the excavated local soil. The atmosphere is serene.

The entrance located on the mezzanine is like a balcony over the first floor and leading to the second floor. The second floor is the master bedroom fitting on a eight-volume space looking towards eight different directions with low ceiling and large windows surrounded by the forest. The third floor is comprised of a six volume space, towards six directions. The connection with the landscape lives through the window.

Built on a subdivided lot in a dense neighbourhood of the city center, Todoroki House in Valley is an urban house that makes living in the heart of the city a richer and more diverse experience: from the Jungle of the ground to the aerial atmosphere of the roof top.

image-3

8.5 House

8.5 House

8.5 House

YEAR 2019
ARCHITECT DOG

YEAR 2019
ARCHITECT DOG

YEAR 2019
ARCHITECT DOG

more-picture-icon

This project is a small atelier-style house (87.23㎡) that will be built along the Tokaido Road that Hiroshige has walked and drawn. And this house is home to three generations of painter, his wife, infant and husband's mother. The design began with the idea of transmitting a large exhibition wall for decorating his work to the city with a maximum length on the diagonal of the site, and decided to separate the living area from the atelier with the exhibition wall.

The theme is to open an atelier in Ninomiya-cho, located between Oiso (8th post town) and Odawara (9th post town), and to have the owner spin the fifty-three stations of the Tokaido. In addition, with a homage, the sloped roof that doubles as a wall on the Tokaido on the northern side of the site reduces the feeling of pressure on the city with showing a sculptural form.

The steep sloping roof and the diagonal exhibition wall are crossed to create a three-dimensional figure of "wide / narrow" or "high / low" crossing space. By creating a scale error in daily life and shaking the feeling, this house will be a house of imagination for the painter, and a tasteful home for the family.